Blog

 • Behind the scenes: inspiratie, moodboards, stoffenkaarten voor de nieuwste Herfst / Winter 16-17 collectie van FRESH!

  27 september 2016
  Denise Krul

   

   

  Ben je benieuwd hoe bij ons de nieuwste collectie tot stand is gekomen? Lees dan vooral verder...

  Een nieuw seizoen, nieuwe thema's, nieuwe kleuren, nieuwe stoffen, bij een nieuwe collectie begin je altijd weer met een schone lei. Spannend en uitdagend.

  Wanneer de thema's bepaald zijn maken we per thema een Moodboard, waarin de sfeer wordt vastgelegd, als leidraad voor de volgende fases.

  Voor de collectie Autumn-Winter 16/17 (de collectie die dus nu in de winkels te koop is en in onze webshop) hebben wij twee thema's gekozen. Het eerste thema is
  SCANDINAVIË.
   

   

   

  Stoffen- en kleurenkaarten


  Dan komen de stoffen en kleuren: deze zoeken wij bij verschillende leveranciers. Tezamen moet het wel een duidelijk beeld worden, een verhaal waar een collectie uit voortkomt. Meestal heb ik dan al wel wat vormen in mijn hoofd, maar pas na de stoffen- en kleurenkaarten gaan we pas echt tekenen.

  Ik werk al weer een paar seizoenen met veel plezier met Petra de Jonge, een top-ontwerper die haar sporen in Parijs heeft verdiend. Samen sparren we, denken over de belijningen. Ik geef wat aan, zij werkt de schetsen á la minute uit, een luxe, zeker vergeleken met de arbeidintensieve excercitie van voorheen toen ik alles nog zelf in Illustrator moest uitwerken. 

  Vernieuwing is goed, daar zijn we ook altijd volop mee bezig door het sourcen naar nieuwe stoffen, bijzondere garens, nieuwe vormen of juist andere toepassingen van bekende vormen of kledingstukken. Daarbij is het aan de andere kant ook goed (persoonlijk vind ik dat zelfs essentieel) om de belangrijke waarden die je als merk hebt te bewaken zodat deze in iedere collectie opnieuw worden geborgd. Bij ons zijn die waarden comfortabele stoffen van hoogwaardige kwaliteit, cleane lijnen, vrouwelijke fit, geschikt voor meerdere draagmomenten, fair prices en gemaakt met respect voor mens en milieu.

   

   

  Scandinavian Design

   

  Even wat achtergrond info over deze belangrijke invloedrijke stroming op vormgeving:
  Het Scandinavisch design is in de eerste helft van vorige eeuw opgekomen met de democratische gedachte van het Modernisme dat schoonheid in combinatie met functionaliteit niet langer uitluitend weggelegd zou moeten zijn voor de rijken, maar in feite voor iedereen bereikbaar zou moeten zijn. Door technologische ontwikkelingen (zie ook mijn blogs over de ontwikkeling van Cupro en Indigo) werd het mogelijk om bepaalde materialen en technieken aan te wenden voor een grotere productie zodat de stoffen en producten voor een veel grotere groep betaalbaar werden.

  Kenmerkend voor Scandinavisch Design zijn de strakke cleane lijnen, de hoge functionaliteit, de ingetogen ontwerpen, de rustige kleuren en de connectie met natuur, zichtbaar in de abstracte vormen uit de natuur en de gebruikte materialen. Bekende namen zijn Arne Jacobsen, Alvator Aalto, Verner Panton, Bang & Olufsen en natuurlijk LEGO ;-)

  De invloed van Scandinavisch Design zie je o.a. terug in de architectuur, interieur, verlichting, keukengerei en mode. In de fashion industrie heeft vooral het Deens Design een enorme opkomst verworven in de jaren '60 als tegenhanger van de Franse en Italiaanse couture.

   

   

  Koel palet


  De waarden die in het Scandinavisch design centraal staan sluiten erg mooi aan bij die van ons. Grappig genoeg wordt vaak ook gedacht dat Fresh! een Deens merk is. Op zich dan ook niet zo raar om voor onze Fall /Winter collectie het Scandinavische winter landschap als uitgangspunt te kiezen.

   
  In het thema SCANDINAVIË zie je in onze collectie enerzijds ijsblauwe tinten welke verwijzen naar koude winterlandschappen in het hoge noorden. De stoffen en breisels zijn echter zo lekker warm en comfortabel dat je er behaaglijk in wilt wegkruipen met een kop warme chocolademelk voor een knapperend haardvuur. 
   
  In deze collectie zie je bijvoorbeeld een rijke velted kwaliteit (een vervilte wolmix) met een mooie print in ijsblauwe en grijze tinten die doet denken aan een Scandinavische wolkenlucht. Van deze stof gemaakt vind je een van de pronkstukken uit de collectie: jas Aggie. Zoals onze Duitse agent al zei: deze jas zou in een Haute Couture collectie niet misstaan.

   

   

  Warme tinten


  Binnen het thema SCANDINAVIË hebben we ook een palet met warme tinten opgenomen als tegenhanger van de koelere blauwe kleuren. We hebben een prachtige kwaliteit chocolade bruine Suedine gevonden die bijna niet van echt te onderscheiden is, met als grote benefits dat het diervriendelijk is, wasbaar en een comfortabele stretch heeft. We hebben een jurkje in, een top en een broek in deze kwaliteit Suedine.

  Een goede combi met het chocolade bruine Suedine zijn de zandkleurige breisels die wij 'Salmiak' hebben genoemd: vanwege de toon-op-toon melange tinten die er in voorkomen. Een subtiel goedkleurig glimmertje zorgt voor een extra diepte in dit garen. Voor verschillende modellen, vesten, truien en een jurk, hebben we hier voor verschillende breisteken gekozen: als je op de stof close-ups op de productpagina's klikt dan kun je dit goed zien.
   
  De zandkleurige melange Jog-stof blijkt zich uitstekend te lenen voor comfortabele broeken en fijne jurkjes, die weer goed gaan in combinatie met het Suedine en/of de breisels in Salmiak.

   

  Thema SUITS


  Het tweede thema, SUITS,  is gebaseerd op de gelijknamige Netflix serie. De outfits in deze serie zijn subtiel gekozen, nooit over de top, met subtiele verwijzingen naar het karakter van het personage. Voordat ik met FRESH! startte heb ik in een corporate omgeving gewerkt en ik vond het altijd leuk om een beetje met de codes te spelen. Daarbij vond ik comfort ook altijd belangrijk, je moet er immers een hele dag full speed mee door.

  Ook in deze collectie zie je dat terug; een antracietgrijze broek met sigaretten pijpen conform de klassieke mannenbroek inclusief paspelzakken op de billen, maar dan gemaakt in een comfortabele jog-stof (fijn gebreide katoen dus, zoals voor sweaters gebruikt) waaraan een subtiel dotje zijde is toegevoegd. Dit thema heeft een duidelijke City-Look, maar met de juiste accessoires weer heel fijn draagbaar in een comfy omgeving.

   

   

  De kleuren antraciet grijs, licht kiezelgrijs en grijs melange zie je hier vertegenwoordigd met accenten in zwart.

  De antraciet silk-sweat is bij sommige modellen afgezet met een zwarte fake leather. Het fake leather jurkje Afalia en tweetal tops, Abrill en Raila in dit materiaal zorgen voor een edgy look.

  Het Kohl kleurige jurkje Taranto  is nu al een bestseller. Het is dan ook typisch zo'n jurkje dat je met high heels in een zakelijke omgeving draagt, maar met laarsjes of gympjes juist weer heel relaxed, waarbij het dan ook weer goed in het thema Scandinavië zou passen.

   

   

  En de volgende collectie, Fall/Winter 17-18 is al weer in volle gang ... ;-)

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

 

Reactie toevoegen

Living

Inloggen Als u al een account heeft kunt u hieronder inloggen met uw e-mailadres en op de regel daaronder uw wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? Klik hier

Inloggen