Blog

 • 'Geluk is een manier van reizen, geen eindbestemming.'

  7 maart 2014
  Petra van Hameren

  Geluk is een manier van reizen,
  geen eindbestemming!
  Roy M. Goodman

  Een familie bedoeïenen trekt door de woestijn. Vraagt het kind aan vader : ‘Zijn we er al?’ Zegt de vader tegen het kind: ‘Hou nou eens op met te vragen of we er al bijna zijn. We zijn nomaden, potverdorie!’
  Veel duidelijker dan deze mop van Jack Kornfield kun je de kern van mindfulness niet maken: Het is niet de eindbestemming, maar de reis zelf die het leven de moeite waard maakt!

  Stel je de volgende situatie voor: Je zit tijdens het spitsuur in je auto op weg naar huis. Plotseling voel je de stress van een intensieve dag werken in je lijf en hoofd. En je denkt: ‘Als we dit project (of deze klus of periode) nou maar achter de rug hebben, dan wordt het wel weer beter’. Herken je dit? Het is de veelvoorkomende mythe dat er een ander leven op je ligt te wachten achter de horizon. En dat je dit kunt bereiken door je kiezen op elkaar te zetten en door te ploeteren.

  In hoor regelmatig ook cursisten zeggen dat het leven te snel aan ze voorbij trekt. Dat men eigenlijk te druk is met 'doen' en daarbij vergeet te genieten. Te genieten van een spelende kind, de bloesem die langzaam ontluikt in de lentezon of een goeie cappuccino met extra veel schuim. Alhoewel je brein vaak verder wil met plannen, piekeren en je alweer in de actiestand schiet, geven die kleine momenten, waarin je daadwerkelijk even ‘landt’ in het hier en nu, het leven zijn glans. En, als je regelmatig gedurende de dag zo’n korte pauze houdt , geeft dit je als bonus ook nog meer energie om de rest van de dag je klussen te klaren.


  Het goede nieuws is: meer in het hier en nu zijn kun je leren. Dat wil zeggen: je kunt jezelf trainen om aandachtiger in het leven te staan.  En dat deze trainingen werken, is zelfs wetenschappelijk bewezen. Zie voor de resultaten o.a. de research o aandachttraining.nl.

  Voor nu wens ik je alvast een mooi weekend en wat je ook gaat doen: remember to enjoy the ride!
   

  Warme groet,
  Petra van Hameren 

  Mind & More

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

 

Reactie toevoegen

Limited Collection

Inloggen Als u al een account heeft kunt u hieronder inloggen met uw e-mailadres en op de regel daaronder uw wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? Klik hier

Inloggen