Blog

 • Het verhaal achter Indigo en Jog-jeans

  18 september 2016
  Denise Krul

  Indigo, een bijzonder verhaal:


  Jeans:


  Indigo is tegenwoordig vooral bekend van de spijkerbroeken. Maar het is een speciale verfstof met een lange historie en een bijzonder verhaal.
   

  Historie:


  Eeuwen geleden werd Indigopigment al in Japan en China toegepast in de schilderkunst. Ook de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen waren al bekend met de vele mogelijkheden die Indigo bood, naast schilderspigment ook als medicijn en in de cosmetica. Het leger van Julius Caesar beschilderde zich er zelfs mee.
   

  India:


  In Europa werd Indigo aanvankelijk gewonnen uit uit de Indigotine houdende plant Wede, maar toen de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama eind 15e eeuw de zeeweg naar India ontdekte kwam ook de Indigo Tinctoria uit de Indigo plant uit India beschikbaar welke een veel hogere opbrengst indigotine had. 
   

  Een beetje vreemd:


  Indigopigment heeft een diepblauwe kleur, maar de productie van indigoverf was vrij gecompliceerd. Eerst werden de bladeren geweekt op een hoge temperatuur zodat er door fermentatie een gistend mengsel ontstond. Bij dit proces komt er een gele vloeistof vrij. Dan is er nog geen blauw te bekennen aan deze vloeistof. Daartoe moest er eerst een reactie met zuurstof, oxidatie plaatsvinden. Vervolgens werd deze blauwe vloeistof gedroogd en in blokken gesneden om ze daarna te kunnen vermalen tot poeder. Deze poeder is echter niet oplosbaar in water. Daartoe moest eerst de zuurstof uit de poeder worden gehaald door opnieuw te laten gisten.

  Om de pigmentstof te laten hechten aan textiel werd er een loog, zoals soda, potas of urine (ja dat lees je goed!) toegevoegd. Het textiel moest hier vervolgens in grote kuipen een paar dagen in trekken. In Nederland gebeurde dat inweken van zaterdag tot en met maandag ochtend. De ververs hadden daarom verplicht vrij op maandag, waar dan ook de uitdrukking 'een Blauwe Maandag' vandaan komt.  Wanneer het textiel uit deze gele vloeistof werd gehaald was het nog geel van kleur. Pas na het drogen aan de lucht kreeg het zijn kenmerkende blauwe kleur.

   

   

   

  Tegenwoordig:


  Eind 19e eeuw slaagde het Duitse bedrijf (alweer een Duits bedrijf) BASF erin om kunstmatig Indigo te maken. Dit proces ging veel sneller en was aanzienlijk goedkoper, hoewel echte Indigo nog steeds een relatief kostbare verfstof is.
   

  Fresh! Jog-Jeans Jurkje Davida:


  Het mooie van Indigo is dat het met de tijd verbleekt. Dit proces kun je wat versnellen door mechanische slijtage toe te passen; wat je nu bijna standaard ziet bij spijkerbroeken. Ons jurkje Davida heeft diezelfde Used Look wat het kledingstuk een wat stoere uitstraling geeft. Als je dit jurkje wil bestellen wacht dan niet te lang, want het gaat heel snel met deze Davida!
   

  Rokje Jog-Jeans:


  Ook van hetzelfde Indigo Pigmented Jog Jeans gemaakt is het rokje Goncala.
   
  Klik snel verder!

  Hartelijke groet,

  Denise Krul
  Fresh!

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

 

Reactie toevoegen

Fashion

Inloggen Als u al een account heeft kunt u hieronder inloggen met uw e-mailadres en op de regel daaronder uw wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? Klik hier

Inloggen