Blog

 • Wat kun je doen om je huid gaaf en gezond te houden?

  14 oktober 2013
  Cathelijne Verboeket-Crul

  En toen was het herfst.... en hoe! Gistermorgen stonden we in alle vroegte door weer en wind op een doorregend hockeyveld; waar vroeger de wedstrijden zouden worden afgelast, zijn de kunstgrasvelden tegenwoordig van dusdanig hoge kwaliteit, dat alleen een flinke vrieskou ons van het spel kan weerhouden.

   

  De gure wind maakt ons fris in het hoofd, maar de huid knapt er niet altijd even goed van op: tijd om onze beauty/health blogster Cathelijne Verboeket in te schakelen en haar eens aan de tand te voelen hoe wij onze huid optimaal kunnen houden om die sportochtenden het strakke hoofd te bieden...

   

  Wat kan je doen om je huid gaaf en gezond te houden?

   

  Dat is eigenlijk best eenvoudig. Was je huid allereerst niet te vaak en te heet. Water alleen is eigenlijk al genoeg om de huid mee te reinigen. Als je toch iets van zeep wil gebruiken, kies dan voor een milde zeep op basis van olijf-, palm- of kokosolie zonder chemische toevoegingen of kunstmatige geurstoffen. De huid heeft een natuurlijk beschermlaagje en hoe vaker je dit er af wast, hoe lager de weerstand van de huid wordt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld last krijgen van jeuk, eczeem en een rode, geïrriteerde huid.

   

  Gebruik daarnaast 100% plantaardige olie bijvoorbeeld zoete amandel- of jojoba olie. Olijfolie is ook een goede en goedkope optie. Smeer de olie op de nog wat vochtige huid na het douchen of baden. Een huid die nog wat vochtig is, neemt namelijk gemakkelijker olie op. Eventueel kan je nog een paar druppels etherische olie van lavendel, sinaasappel of ylang ylang aan de plantaardige basisolie toevoegen om er een lekker geurtje aan te geven.

   

  Heel belangrijk is lichaamsverzorgende producten te vermijden die de huid kunnen afsluiten. In veel gezichts- en bodylotions zitten aardolieproducten verwerkt zoals paraffine, petrolatum en vaseline. Aardolie-ingrediënten worden gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine industrie. Ze sluiten de huid af alsof je een plastic zak over je huid heen draagt. Doordat aardolieproducten de huid verstikken, kan er geen zuursof meer bij de huid komen en gifstoffen kunnen niet meer worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat de kans op vroegtijdige huidveroudering en een droge, schilferige huid. Bovendien ontstaat door het gebruik van producten met aardolie-ingrediënten paraffineverslaving: de huid maakt zelf geen huidvetten meer aan. Deze gaat droog en onprettig aanvoelen op het moment dat er gestopt wordt met het gebruik van producten waarvan paraffine het hoofdbestanddeel is. Het duurt minstens een maand om van paraffineverslaving af te komen. De huid moet herstellen en wennen aan een goede verzorging met producten zonder paraffine en aardolie-ingrediënten van bijvoorbeeld Weleda, Dr. Hauschka, Zarqa, Lavera en Sante.

   

  Tot slot: synthetische kledingstukken die van aardoliematerialen worden gemaakt, zijn net zo belastend voor de huid als de verzorgingsproducten met aardolie-ingrediënten. Synthetische kleding sluit de huid namelijk ook af. Kies daarom altijd voor natuurlijke materialen zoals katoen, zijde, rayon, wol en linnen of voor kleding die voor minimaal 50% uit natuurlijke materialen bestaat. Kleding en andere artikelen van FRESH! zijn (grotendeels) van natuurlijke materialen gemaakt waardoor de huid kan blijven ‘ademen’.

  door: Cathelijne Verboeket

   

  Sta komende wedstrijd dus niet vreemd te kijken wanneer het gras naar lavendel lijkt te ruiken...

  En maar hopen dat de zon dan schijnt (al schijnt dat ook weer om speciale aandacht te vragen :-)!
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

 

Reactie toevoegen

Limited Collection

Inloggen Als u al een account heeft kunt u hieronder inloggen met uw e-mailadres en op de regel daaronder uw wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? Klik hier

Inloggen