Blog

 • Opgeruimd!

  21 maart 2016
  Denise Krul

  In mijn omgeving heerst het KonMarie-virus. Pardon?
  Marie Kondo, een pittige Japanse opruim goeroe, is de grondlegger van een methode die zo drastisch met aanzwellend zwerfvuil in huis omgaat dat iedere opruim-poging die je tot nog toe hebt ondernomen hier volledig bij in het niets valt. Van haar eerste boek, in het Nederlands kortweg vertaald als 'OPGERUIMD!', zijn inmiddels al 4 miljoen exemplaren verkocht.

  Of het in mijn DNA gebakken zit weet ik niet, maar zodra het voorjaar in de lucht komt dan daalt er een soort dwangmatige behoefte in mij om mijn huis grondig te ontdoen van onnodige ballast. Toevalligerwijze stuitte ik op de nogal rigoreuze opruim-techniek van deze Marie Kondo uit Japan. Ik heb haar opruim-bijbel direct aangeschaft en ben het eerstvolgende weekend los gegaan op de spullen in huis.

  Waar het in het kort op neer komt is 'Ontspullen'. Marie schrijft een vaste voldorde voor. En met Marie valt niet te spotten, dus is mijn kledingkast als eerste aan de beurt. Alle kleren, uit mijn hele huis, moet ik bij elkaar op de grond leggen - shocking, wanneer heb toch ik al deze kleren verzameld? - waarna ieder kledingstuk één voor één dient te worden opgepakt en bevoeld of het nog wat voor me doet. Dit is de kern van de KonMarie method: "Does your stuff make you spark joy? If it does keep it, if not, dispose it."  Daarna moet ik van Marie, ik zweer het je, de stukken die afvallen één voor één bedanken alvorens ze in een vuilniszak te stoppen. Wonderlijk maar waar, op een gegeven moment raak je in een flow en dan gaat het afscheid nemen steeds makkelijker (ik laat even in het midden of ik dat aspect zo letterlijk volgens voorschrift van Marie heb uitgevoerd). Rokjes die ik nu echt te kort vind, jasjes met een bizar rare lage mouwinzet (vreemd, kan me niet herinneren dat ik dat ooit ook zo vond), een broek die nooit goed heeft gezeten, schoenen die prachtig staan maar waar ik nog nooit op heb kunnen lopen en dat ook zeker nooit meer ga proberen, truien die de was niet hebben overleefd en heel veel tops die, eerlijk is eerlijk, hun beste tijd hebben gehad.  Is mijn resultaat na een dergelijke exercitie normaal gesproken één mager vuilniszakje, deze keer gaan er dertien vuilniszakken vol kleding met tromgeroffel het huis uit! En echt, ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

  Marie maakt dan ook korte metten met smoesjes als 'zonde om het weg te doen want het is nog zo goed', 'je zult zien dat ik dit ooit nog nodig zal hebben', of 'als ik zes kilo afval dan staat het me vast weer beeldig'. Weggeven aan je zus of beste vriendin die geen nee durven te zeggen tegen jouw afdankertjes is ten strengste verboden. Weggeven mag, sterker nog, dat wordt door Marie toegejuicht, maar dan aan het goede doel. Oef, we hadden bij Fresh! , in het kader van onze aankomende verhuizing naar een ander verzendhuis, onlangs een enorme hoeveelheid oudere voorraad kleding aan een goed doel geschonken, maar dat vindt Marie gelukkig dus goed.

  Na mijn garderobe is mijn bedlinnen aan de beurt. Designs die ik ooit, in een leven vóór FRESH! , voor de Bijenkorf of andere merken heb gemaakt en uit sentimentele overwegingen nooit mijn huis hebben verlaten, belanden nu ook in zakken. Daarna moeten mijn boeken eraan geloven. Na een uurtje of twee stug doorwerken heb ik mijn boekenkast uitgedund, strak en op thema ingedeeld, een bibliothecaresse zou het me niet nadoen.

  En ja, het gevoel dat je er aan overhoudt is bijzonder licht en prettig. Alles wat ik onder handen heb genomen bekijk ik met veel trots en vreugde. Er gaat een ongekende rust uit van een opgeruimde  kast...   Er zijn ook psychologen die zich hebben gebogen over het buitengewoon goede effect van deze life-changing method: aldus, wanneer mensen opgeruimd en georganiseerd leven staan ze meer in hun kracht. Het schijnt je ook te helpen op andere vlakken. Het effect gaat verder dan alleen je spullen op orde brengen door weg te gooien, het gaat erom dat je bewust kiest voor items in jouw omgeving die jij mooi vindt en waar je dankbaar voor bent.

  Voor de snel starters volgen hier 8 tips van Marie Kondo:

  1) Werk altijd per categorie, niet per locatie.

  2) Houd hierbij een vaste volgorde aan: eerst kleding (/ beddengoed / schoenen), daarna boeken, in één ruk door naar de paperassen, vervolgens diversen, en tot slot items met een emotionele waarde zoals brieven en foto's. Zou je de laatste categorie als eerste aanpakken, dan zit je nog niet in die flow en bestaat het gevaar dat je uren later nog liefdesbrieven van vroeger zit te lezen.

  3) Werk achter elkaar door. Volgens Marie is dit belangrijk om een terugval te voorkomen, en dat kunnen we natuurlijk niet riskeren.

  4) Pak elk voorwerp op en stel jezelf de vraag: "brengt dit item me nog vreugde?" Zo ja, dan mag het blijven, anders weg ermee!

  5) Houd geen kleding om het nog binnenshuis te dragen: er zijn merken die prachtige collecties voor Homewear maken en ook in huis verdien je het om er goed verzorgd bij te lopen. Fijn Marie, dat kunnen wij alleen maar beamen.

  6) Marie hanteert een speciale techniek van opvouwen: sokken in rolletje, truien en tops opvouwen en daarna nog een keer extra dubbelvouwen, vervolgens stop je deze staand in een lade. Kleding die wil hangen hang je op hangers, per categorie (sorry Marie, ik heb dat op kleur gedaan, vind ik echt mooier). Als het goed is heb je nu in één oogopslag overzicht wat je allemaal hebt.

  7) Belangrijke documenten die je in originele vorm moet bewaren houd je. De rest, zoals gebruiksaanwijzingen (want, allemaal op internet te vinden), gooi je weg.

  8) Houd geen kadootjes in huis vanwege een schuldgevoel. Het doel van het geven en ontvangen in dankbaarheid is immers allang volbracht, nu is het tijd voor een volgend leven van deze gift via een donatie aan het goede doel.

  Toegegeven, een deel van de hype rondom Kondo's boek is vanwege haar lichtelijk krankzinnig klinkende tips als ook haar theorie rondom de gevoelens van dingen. Ik noem de sokken die je moet oprollen en zo laten rusten in de kast, de tops onderop een plank die het zwaar hebben onder de last van andere tops, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar het is al met al toch zeker de moeite van het proberen waard.

  Vandaag is de lente begonnen, ik ben er klaar voor. Afgelopen zaterdag ben ik weer eens lekker gaan shoppen, en het voelde heerlijk om een aantal nieuwe items toe te voegen aan een strak georganiseerde garderobe.

  Geniet van de lente!
  Hartelijke groet,

  Denise Krul
  FRESH!

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

 

Reactie toevoegen

Limited Collection

Inloggen Als u al een account heeft kunt u hieronder inloggen met uw e-mailadres en op de regel daaronder uw wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? Klik hier

Inloggen