Blog

 • Paisley: van exclusieve accessoire tot fashion statement

  4 september 2017
  Denise Krul

   

  Paisley motieven zijn een niet te missen classic in de mode en ook dit najaar weer helemaal en vogue. Ben jij, net als wij, into de Paisley print? Dan hebben wij goed nieuws voor je. In onze nieuwe collectie hebben we een jurkje en twee tops in dit evergreen motief.

   

  Een gekruld bloemblaadje, een komma, een druppel, je kunt verschillende vormen zien in de Paisley. Sommigen menen zelfs een yin-yang teken te herkennen. Feit is dat de Paisley zich in de loop der tijden heeft ontwikkeld tot de stylistische vorm die wij tegenwoordig kennen.

  Een beetje historie:

  Er doen verschillende verhalen de ronde over de roots van dit nog altijd populaire motiefje. Eén lezing is dat de oorsprong in het oude Babylon ligt van rond 1700 v. Chr. Een ander verhaal vertelt ons dat de Paisley uit Iran komt. Van zijde en zachte Kashmir wol werden luxueuse sjaals geweven met een zogeheten Boteh patroon. Het waren enkel mannen - en dan alleen degenen die het zich konden veroorloven - die bij speciale ceremonies deze sjaals droegen.


  De productie werd in steeds meer regio's opgepakt met ieder haar eigen invloeden. Zo kwam er inspiratie van o.a. Chinese serviezen en uitheemse stoffen, tot aan complete taferelen met olifanten toe. De paisley die wij hier nu kennen is echter eerder abstract dan figuratief, want deze komt vooral uit het midden oosten, waar het geloof het niet toestond herkenbare plant- of diervormen af te beelden.

  Britse koloniale soldaten brachten de sjaals mee naar hun moederland. De Britse Oost-Indische Company zag wel brood in de luxe sjalen - het woord sjaal stamt overigens af van 'Shal' wat bedekken in het Sanskrit betekent - uit Kashmir en Perzië. Het hielp ook zeker dat queen Victoria een groot liefhebber werd van deze luxe nekbedekkers.

     Schotland:
  De textielproducenten uit de Schotse stad Paisley roken kansen en kregen het, met dank aan Joseph Marie Jacquard, vanaf 1905 voor elkaar om met plaatselijk geproduceerde wol op jacquard weefgetouwen een handel in aanzienlijk goedkopere replica's op te zetten. De Paisley sjaal won hiermee enorm aan populariteit en zo koppelde men de naam van het motief ook meteen maar aan deze Schotse stad.

  De originele zachte Kashmir sjaal bleef echter nog een zeer gewild accessoire onder de happy few, een symbool van goede smaak en status, vooral voor officiële gelegenheden. Met de opkomst van de printtechnieken evolueerde het motief verder en werd een geliefd patroon voor prints op geweven stoffen.

     Flower Power:
  De absolute boost in populariteit kwam in de jaren '60. De Rolling Stones, de Beatles en Jimi Hendrix, werden de gedroomde ambassadeurs van de Paisley. Carnaby Street ontpopte zich tot the place to shop. John Stephen wist de rocksterren te stylen met deze ultra hippe print als uiting van een androgyne hedonistische levenstijl.

   

   

  Bandana's:

  Ook de cowboys in het Wild Westen waren bekend met de Paisley: zij knoopten een kleurige zakdoek, Bandana genaamd (komt van het woord Bandhana uit het Hindi, wat 'binden' betekent) voor hun mond tegen het stofhappen. En, jawel, deze Bandana was ook voorzien van een sober gestyleerd paisleytje. In de fifties kregen de hippe vrouwen uit de Rock 'n Roll scene door dat dit een heel fancy accessoire kon zijn. In de jaren '90 ontdekten veel sporters deze Bandana's, want handig om het zweet tegen te houden.

   


  Sindsdien is het typische vormpje helemaal niet meer weg te denken uit het modebeeld. En ook wij zijn er nogal weg van. In al haar variaties blijft het een toch zo herkenbare vorm met een mooie geschiedenis. Een ware evergreen.

  Paisley FRESH!:
  Wij hebben ervoor gekozen om onze Paisley te laten printen in één kleur -  blauw-grijs - op gebroken wit, wat zorgt voor een fris beeld. Want daar houden we van bij FRESH!

   

  Bijzondere stretch:
  De stof die we hebben gebruikt voor de print is een geweven viscose waar we Elastaan aan hebben toe laten voegen. Dit laatste zorgt voor een buitengewoon comfortabele stretch, wat op zich nogal uniek is voor een dun weefsel. Zowel de tops JENNA als het jurkje JASMIN dragen dan ook heerlijk. Je moet het voelen om het te weten!

  Anyway, genoeg verteld. Klik hier om direct op de productpagina's te komen.

  Hartelijke groet,
  Denise
  FRESH!


   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

 

Reactie toevoegen

Limited Collection

Inloggen Als u al een account heeft kunt u hieronder inloggen met uw e-mailadres en op de regel daaronder uw wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? Klik hier

Inloggen