Blog

 • Vaker stilstaan en toch je doel bereiken in het komende jaar

  5 januari 2013
  Petra van Hameren

  Wat ga jij minder ‘doen’ in 2013?

  Vaker stilstaan èn toch je doel bereiken in het komende jaar

   

  In deze eerste dagen van 2013, met een blanco, fris nieuw jaar dat open ligt, hoor ik een stroom van goede voornemens voorbijkomen. ‘Ik zou wel wat kilo’s kwijt willen raken’ zegt een familielid terwijl hij onderuitgezakt op de bank een oliebol wegwerkt. ‘Ik ga trainen voor de halve marathon’ zegt een vriendin met een meer dan full time baan, twee kleine meisjes en een druk sociaal leven. Vanochtend op de sportschool hoor ik dat er, net als ieder jaar, een enorme toestroom is aan nieuwe leden, die de kilo’s er af willen en wat conditie erbij.

   

  Goede voornemens zijn altijd gekoppeld aan actie aan een verlangen iets te bereiken dat nog achter de horizon ligt. Het lijkt haast een vaste programmering om iedere keer meer te willen bereiken. Ik hoor eigenlijk nooit: ‘Ik ga dit jaar eens lekker meer lummelen.’ ‘Gewoon stoppen met rennen en eens vaker stilstaan. Wat minder doen en meer ‘zijn’, gewoon omdat ik het waard ben.’

   

  Moeder zei het al: stilstand is achteruitgang, dus gaan met die banaan, minder snoepen, meer joggen, minder calorieën en meer zweten. Ook al wordt je er eigenlijk niet blij van en protesteren je lichaam en je geest. Dat nemen we graag op de koop toe, want dat mooie lijf ligt in het verschiet, en daaraan gekoppeld niets minder dan ons toekomstig geluk.

   

  Niets doen associëren we met luiheid en apathie. Het zit niet zo in onze cultuur. Diep van binnen zijn we ervan overtuigd dat alleen door ons handelen dingen kunnen worden gerealiseerd. En tegelijkertijd dat je door niets te doen je ook niet verder komt. Dus huppakee, handen uit de mouwen, want stel je voor dat je stil staat.

   

  Waarom soms wat minder ‘doen’ een goed idee is? Als je wat vaker kunt stoppen met rennen en van een afstand durft te kijken levert je dat winst op. Uitzoomen en daarmee loskomen van de situatie geeft namelijk ruimte voor creativiteit en meer vrijheid. Vrijheid om te kiezen voor een betere of doeltreffendere oplossing. Om op het voorbeeld van diëten door te gaan: zo ontdek je dat je een zak chips weg knaagt omdat je boos bent op je baas of gefrustreerd over de ruzie met je lief. Iets doen aan de oorzaak gaat je beter helpen dan de zak chips leeg te eten.

   

  Als je regelmatig landt in het hier en nu, de plek waar je leven zich echt afspeelt, en durft te kijken naar jezelf krijg je een beter inzicht in jezelf, de situatie en mogelijke acties. Waardoor je je doel bereikt, zonder dat je continue in de actie schiet. In wezen is het heel simpel dus: Verder komen door vaker stil te staan!

   

  Ik wens je een heel prachtig, maar vooral aandachtig 2013!

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

 

Reactie toevoegen

Living

Inloggen Als u al een account heeft kunt u hieronder inloggen met uw e-mailadres en op de regel daaronder uw wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? Klik hier

Inloggen