Blog

 • Vette Feiten

  5 december 2013
  Cathelijne Verboeket-Crul

  Vette feiten bij droge huid

   

  De winter staat voor de deur, het wordt weer koud. Warme chocolademelk bij de verwarming of openhaard om lekker bij op te warmen. De combinatie van kou buiten en warmte binnen zorgen echter vaak voor een droge, trekkerige huid. Met hydraterende en vettende crèmes of plantaardige huidoliën proberen we dit euvel te verhelpen. Helaas werkt dit meestal maar even. Een droge huid heeft namelijk niet alleen van buitenaf vet nodig. Minstens zo belangrijk is de huid van binnenuit te ‘smeren’ met vetten/oliën.

   

  Maar van vet word je toch alleen maar dik en slibben je bloedvaten dicht? Het antwoord is ‘ja’  als je de ongezonde, verzadigde vetten gebruikt die van nature voorkomen in vlees, volle melkproducten, kaas, boter, cacao en kokos. Ook de transvetzuren die in koek, patat, koffiecreamers, etc. zijn verwerkt en de geraffineerde oliën in crackers, brood, sauzen en soep, vallen onder de ongezonde vetten. Deze vetten vormen toxines (afvalstoffen) in het lichaam. De huid is vaak een afvoerkanaal voor deze toxines waardoor huidproblemen als roodheid, droogte en jeuk kunnen ontstaan.

   

  Gelukkig zijn er ook gezonde, onverzadigde vetten die heel belangrijk zijn voor verschillende processen in ons lichaam èn de huid. Deze goede vetten zitten in vis als zalm, haring, makreel, sardientjes maar ook in noten, zaden, avocado en soja. Onverzadigd vet is herkenbaar aan het feit dat het vloeibaar blijft in de koelkast en niet hard wordt.

   

   

   

  Om de celwanden van de huid sterk te houden en de vochtbalans in evenwicht te houden, is het verstandig om per dag minimaal 20 gram goede vetten in te nemen. Dat zijn ongeveer twee lepels olie bijvoorbeeld olijf-, lijnzaad-, noten- of druivenpitolie. Deze oliën kunnen gemengd worden door de (soja)yoghurt of salade. Of besmeer je boterhammen eens met noten- of zadenpasta, in veel natuurvoedingswinkels vind je de lekkerste soorten. Op deze manier word de huid ook van binnenuit goed beschermd tegen warmte en kou.

   

  fijne dag!

   

  Cathelijne Verboeket

  Natuurgeneeskundige

  Gooische Natuurgeneeskunde Praktijk

   

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

 

Reactie toevoegen

Living

Inloggen Als u al een account heeft kunt u hieronder inloggen met uw e-mailadres en op de regel daaronder uw wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? Klik hier

Inloggen