Blog

 • Voilà een complete Waslijst, oftewel jouw Cheatsheet

  28 oktober 2017
  Denise Krul

   

  Melk, talkpoeder, ossegal, shampoo en spuitwater je overgrootmoeder wist het waarschijnlijk al, je kunt ze maar beter in huis hebben als je ellendige vlekken in je kleding te lijf wilt gaan. Maar ten tijde van de wasmachine is het toch ook wel handig om alle wasvoorschriften op een rijtje te hebben.

   

  Je probeert het zo lang mogelijk uit te stellen, maar op een gegeven moment heeft je kledingstuk toch echt een wasbeurt nodig. Het blijft een dingetje, want hoe was je nou het beste je nieuwe broek, jurk of top? Allereerst geldt: houd de wasvoorschriften aan die op het waslabel staan, maar mocht je die er op de een of andere reden uitknipt hebben (guilty, dit doen we allemaal weleens) of wil je gewoon nog een paar wastips? Wij hebben een cheatsheet voor je gemaakt met de ‘wasregels’ voor (bijna) alle stoffen. Geen dank.

   

  Nog een tip, alvorens we met de waslijst beginnen: bestaat je blouse, broek, jurk uit een blend van verschillende stoffen, kies voor veilig en volg de wasvoorschriften voor de zwakste vezel. En bij alles geldt: was binnenstebuiten (in sommige kledingstukken ook wel verwoord als ‘linksom wassen’)

   

  Katoen

  De meeste kledingstukken bestaan voor een deel uit katoen (zoals de rok Palma Graphit) Fijn, want de stof is makkelijk te wassen, alleen heeft het wel de neiging om te krimpen. Katoen was je daarom het liefst op 30 a 40ºC. Bij de eerste paar wasbeurten kan de kleding afgeven dus was apart, niemand zit te wachten op een stel grauwe sokken die bij je nieuwe zwarte top zaten. Ook niet doen: in de droger.

   

  Jersey

  Jersey is niet echt een stofsoort, maar een bepaalde breibinding van bijvoorbeeld katoen of wol en was je dus op dezelfde wijze als de stofsoort. Tip: altijd binnenstebuiten wassen.

   

  Linnen
  De luchtige stof was je niet warmer dan 30 graden Celsius en stop je nooit in de droger. Linnen kreukt namelijk snel en kan ook krimpen. Tip: trek de kleding in model voor je het laat drogen, zo voorkom je krimpen.

   

  Cupro

  De soepele stof cupro (zoals van de broek Chanelle) is goed te wassen op 30 ºC tot 40ºC met een fijnwasmiddel en relatief kreukvrij als je na het wassen niet gaat lopen wringen of wrijven, want de stof is kwetsbaar wanneer nat. Dus bij voorkeur plat laten drogen op een handdoek op een wasrek. Verschillende jurkjes van Cupro te vinden op Fresh! Jurkjes.

   

  Zijde

  100% zijde is een typisch gevalletje handwas. Was met fijnwasmiddel of babyshampoo zonder toevoegingen en laat de kleding 3-5 minuten weken in lauwwarm water. Spoel uit met koud water. Tip: voeg wijnazijn toe om zeepresten te verwijderen. Donkere zijde was je in koud water zonder te laten weken. 

   

  Viscose

  Deze organische stof lijkt op zijde, maar kan prima met de machine gewassen worden op 30ºC. Was de kledingstukken altijd binnenstebuiten op een wol-of zijdeprogramma en gebruik bijvoorbeeld een wolwasmiddel.

   

  Polyester

  De synthetische stof was je op een kreukherstellend programma met een maximale temperatuur van 40ºC. Tip: wasverzachter maakt de stof minder elektrostatisch.

   

  Elestaan
  Deze stof wordt vaak toegevoegd aan katoen om kleding rekbaar te maken. Was elestaan zeker niet te heet (40ºC) en doe de kleding niet in de droogtrommel.

   

  Acryl

  Net wol, maar dan synthetisch. Als het op wassen aankomt toch graag het wolprogramma volgen van max 30 graden Celsius. Voeg een beetje wasverzachter toe om te voorkomen dat je kleding statisch wordt.

   

  Sensitive

  De elastische stof Sensitive (waar het jurkje Simia Kohl van gemaakt is ) is helemaal niet zo gevoelig als de naam doet vermoeden. Goed wasbaar op 30ºC en redelijk kreukvrij, zelfs na een wasbeurt. Niet voor niets wordt de stof ook wel Traveler genoemd. De droger liever vermijden. Ook een aanrader is jurkje Sam.

   

  Denim

  Was denim zo min mogelijk, omdat het op den duur zijn originele kleur verliest. Als je jeans toch aan een wasbeurt toe is, was ‘m dan op een fijnwasprogramma op maximaal 30ºC. Gebruik vloeibaar wasmiddel voor de donkere was, omdat poederwasmiddel vlekken kan achterlaten. 

   

  Wol

  Bij de gedachten aan het wassen van wol, worden we altijd een beetje zenuwachtig. Want wol moet je toch niet wassen? Zo min mogelijk, maar als het nodig is was de stof dan NIET met de hand. Te koud leidingwater afgewisseld met warm, doet de vezels schrikken, waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Ideaal is 30 graden Celsius, met heel weinig wasmiddel en op een wasprogramma dat kort centrifugeert. Tip: maak je kleding nat (handwarm) voordat je ze wast, zodat het wasmiddel niet in je kleding kan trekken. Laat wol horizontaal drogen op een handdoek, zodat de stof zo snel mogelijk droogt en zijn vorm behoudt. Ga naar Fresh! voor de nieuwste collectie vesten

  Fresh! heeft dit seizoen een geweven wolmix in de collectie die heel goed te wassen is. De togevogde Elastaan maakt het ook nog  eens comfortabel draagbaar. In deze stof, die wij Citywool hebben genoemd, Jurkjes (Enya en Estelle) , broeken (Evita en Eva) en de top Emmelie.

   

  Cashmere

  Deze wolsoort kan in sommige gevallen mee met de machinewas, maar voor fijne shirtjes is handwas veiliger. Was met lauwwarm water en echt een druppel wasmiddel omdat te veel wasmiddel vlekken en kringen kan veroorzaken. Droog op dezelfde wijze als andere wolsoorten.

   

  En voor specifieke vlekken vlekken we toch weer even het spiekbriefje van oma erbij:

   

  Zijden stropdassen krijg je weer schoon in wasbenzine: rol de das op en stop deze in een pot waar ooit de appelmoes in heeft gezeten. Afvullen met wasbenzine en een nachtje laten staan. Uithangen en luchten en de das is weer als nieuw. 
   

  Van stift tot macaronievlekken, met melk krijg je deze nare vlekken zo uit je kleding gespoeld.

   

  Vet spetters van 't koken los je op door puur Dreft afwasmiddel op de vlekken te smeren. Een andere mogelijkheid is om het nat te maken en vervolgens te bestrooien met talkpoeder. Vervolgens een nachtje laten intrekken en daarna wassen.

  Cosmetica vlekken dep je met alcohol tot er geen kleur meer van de stof afkomt. Laat vervolgens weken in de biotex. Daarna wassen. Is de vlek dan niet weg, dan kunt je nog ossengalzeep proberen.

   

  Fruitvlekken spoel je uit textiel door er spuitwater overheen te gieten, net zo lang tot de vlek verdwenen is.

   

  Bloedvlekken verdwijnen met shampoo en koud water. Daarna gewoon wassen zoals je gewend bent.

   

  En voor op reis of in de auto is het altijd handig om babydoekjes bij de hand te hebben; gewoon de vlek voorzichtig deppen en vaak is dan het ergste leed geleden.

   

  En mocht je denken dat wassen mijn hobby is, dat is niet zo. Wel denk ik altijd weer als ik de wasmachine aanzet dat het toch een van de beste uitvindingen ever is. Terwijl ik iets anders kan doen wordt de complete was voor mij gedaan, zonder mokken en morren. Mijn overgrootmoeder zou er wat voor over gehad hebben wed ik...

   

  hartelijke groet,

  Denise

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

 

Reactie toevoegen

Living

Inloggen Als u al een account heeft kunt u hieronder inloggen met uw e-mailadres en op de regel daaronder uw wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? Klik hier

Inloggen