Blog

 • Wat en waarom Cupro?!

  13 april 2016
  Denise Krul
  Ik houd van zijde. Van de valling, de kleurintensiteit, de ingetogen luxe glans en het gevoel op je huid, alsof er een zacht zomer briesje langs strijkt.

  Zijde wordt gemaakt door het rupsje van de moerbeiboomvlinder, een ontdekking van de Chinese keizerin Si Ling-Chi  ruim 4,5 duizend jaar geleden. Volgens de legende viel er een cocon van de Moerbij-rups in haar thee. Toen ze het er uit probeerde te vissen ontwond zich een lange sterke draad. Haar man borduurde voort op haar vondst en ontwikkelde een zijde-imperium. De mooie draden bleken zich prachtig te laten verven. Het Chinese hof was er verrukt van, en later ook de rest van de wereld.
   

  Zijderoute:

  Het heeft bijna 2.000 jaar geduurd totdat het geheime productieproces de grens overging. Met dank aan een andere Chinese prinses die, op weg naar India, om daar met haar prins te gaan trouwen, de zaadjes van de Moerbijboom en wat eitjes van de zijdeworm meesmokkelde, werd het Chinese zijde-monopoly gebroken. Via Byzantium vond het productieproces zijn weg naar Spanje, Frankrijk en Italië. Opmerkelijk genoeg zijn dat nog steeds de landen die in meerderheid vertegenwoordigd zijn op dé stoffenbeurs, de Première Vision in Parijs, waar ik vorige week toevallig was.  Ik dacht dat er niets kon tippen aan zijde. Totdat ik Cupro ontdekte.
   

  Bijzonderheden van de stof Cupro:

  Cupro is een hoogwaardig natuurproduct dat gemaakt wordt van (katoen-) cellulose. De ziet er uit als zijde en voelt ook zo. Het valt mooi en is kreukwerend. Maar bovenal draagt Cupro licht en comfortabel. Cupro ademt, krimpt nauwelijks en heeft een goed absorberend vermogen. Het is hypo-allergeen en anti-statisch. Net als zijde laat het zich goed verven. Misschien is Cupro op dit moment wel de mooiste kunstmatige zijde die er bestaat ter wereld.  

  Cupro wordt op één bepaalde plek ter wereld gemaakt. Het kan worden geweven of gebreid (tot hele fijne jersey dus, wat voor veel bewegingsvrijheid zorgt.) Maar daarna komt het er echt op aan, namelijk hoe de stof wordt nabewerkt. En daar zie je nogal verschillen. Wij hebben het geluk dat wij met een atelier/fabriek werken waar de eigenaar het als zijn roeping beschouwt om de mooiste stoffen te leveren. Hij experimenteert net zo lang tot het helemaal naar zijn zin is. Het resultaat mag er zijn; onze Cupro stoffen hebben een zijdematte glans, een soort zepige finish waardoor er lichte kleurschakeringen ontstaan wanneer de stof beweegt. De stof krijgt daardoor die ingetogen luxe uitstraling die je ook van gewassen zijde herkent.

  Afgelopen zomer op de Modefabriek kwam een stoffenleverancier een kijkje nemen in onze stand. Ik kende hem nog niet. Hij vroeg of wij ook met Cupro werkten. Ja, nu voor het eerst, zo liet ik hem weten. Hij voelde aan de stof en bekende toen dat hij het zo mooi niet kon leveren, en dat hij eigenlijk nog zelden een Cupro had gezien die zo mooi gefinisht was. En de prijs waar wij het voor aanboden vond hij ook dermate betaalbaar dat hij daar al helemaal niet mee kon concurreren. Toen wist ik dat we goed zaten. He made my day...   
   

  Fresh! meets Cupro:

  Wij hebben in onze Spring / Summer '16 collectie een lijn met Cupro items. Diverse tops (FidaFennekeFifi), een lange rok ('Fibee'), een jurkje ('Fernande'), een legging ('Lacupe') en een jumpsuit ('Feza') hebben we laten uitvoeren in deze fijne Cupro jersey. Deze items, in de kleuren off black, green, blue en nude, combineren prachtig met de rest van onze SS16 collectie.


   

  Wasadvies

  Een nadeel van Cupro is dat er snel vlekken ontstaan. Vaak zijn dit tijdelijke vlekken, zoals van water. Het fijne is wel dat je Cupro makkelijk kunt wassen: was Cupro met een fijnwasprogramma op 30°C / 40°C en gebruik een mild wasmiddel. Het mag niet in de droger, strijken op middelhoge temperatuur. Of breng het kledingstuk naar de stomerij.

  Cupro combineert fijn met gebreide items, maar doet het ook goed bij stoere stoffen als jeans, leer of suède. Koop Cupro niet te strak: het is mooier als het iets kan vallen; dan komen zowel jij als de stof beter tot hun recht ;-)
  Klik snel verder op bovenstaande linkjes voor onze Cupro stijlen!

  Hartelijke groet,

  Denise Krul
  Fresh!

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

 

Reactie toevoegen

Living

Inloggen Als u al een account heeft kunt u hieronder inloggen met uw e-mailadres en op de regel daaronder uw wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? Klik hier

Inloggen