Blog

 • Wat is de dresscode?

  21 mei 2018
  Denise Krul

   

  Met het huwelijk van het jaar afgelopen zaterdag is het seizoen voor de bruiloften en partijen wel zeer gepast geopend! Heb je ook gekeken? Wat een prachtig sprookjeshuwelijk. En de guests of honour waren minimaal goed voor een front row ervaring, echt een feestje om naar te kijken!

   

  Als het erg comme il faut gaat dan ontvang je de uitnodiging al 6 weken van tevoren, voldoende tijd om je outfit volledig partyproof te organiseren. Als de dresscode 'feestelijk' luidt heb je een beetje de vrije hand. Ik app dan meestal vlak van tevoren nog wat vriendinnen om de boel een beetje af te stemmen, komt wel goed dan.

  Een officiële dresscode is vaak wel serious buss. Het is hier dan echt zaak om je grondig op voor te bereiden, wil je niet pijnlijk uit de toon gaan vallen. Hoe is dat bij jou? Heb jij deze dresscodes allemaal op een rijtje of slaat de paniek dan acuut toe? Lees rustig verder, you’re going to find out.
   
  Voor de structuur bouwen we het op: eerst de meest informele dresscode, en als laatste de meest formele.

   


   
  Casual:
  Bij deze dresscode mag er veel. Belangrijk is dat het lekker zit en er relaxed uitziet. Drijf dit niet tot het uiterste: kleding met scheuren of vlekken zal ook binnen deze dresscode meestal niet worden gewaardeerd.
   


  Smart Casual:
  Deze dresscode is al aanmerkelijk netter: een beschaafde polo voor mannen of een overhemd, al dan niet met een jasje erover. Een stropdas is niet nodig. Qua broeken een pantalon of nette Chino. Ook een beschaafde spijkerbroek is voor mannen toegestaan. Opmerkelijk genoeg ligt dat voor vrouwen anders, hoewel ik een donkere jeans met bootleg cut nog wel zou willen wagen, mits gedragen met een onberispelijke blouse en donker colbertje. Ook is een eenvoudig maar mooi gesneden jurkje hier een goede keus. Een rokje met blouse of coltruitje kan een goed alternatief zijn. Inmiddels zou ik een nettere jogpant met hakken en een colbertje hier ook wel aandurven.

   

   

  Business Casual:

  Nu komen we op wat lastiger terrein. Is het nu Business of is het Casual? Sowieso is de sfeer zakelijk, maar hoe zakelijk hangt van de branche en de gelegenheid af. De ene keer zal een mooi vestje of een dun gebreid V-neck truitje prima zijn terwijl voor een andere gelegenheid toch echt een blouse met rok (minimaal tot aan de knie) of nette broek op hun plaats zijn. Denk bij nette broek aan een zogenaamd ‘stift’ model: slank gesneden en geïnspireerd op de klassieke mannen-pantalon. De mannen dragen ook bij voorkeur een klassieke pantalon. Of een ribfluwelen bandplooibroek: of dit mannen werkelijk mooier maakt is een andere vraag, maar het voldoet in ieder geval aan de dresscode, en dat is ook wat. Ook hier weer een nette polo of overhemd voor de heren. Voor vrouwen kan een mooi jurkje met een perfecte pasvorm een slimme keuze zijn. Kies de kleuren bescheiden. Less is more.

   

   

  Business formal:

  Zoals de naam al doet vermoeden zijn we inmiddels bij de echte formele dresscodes aangekomen. Als vrouw is een broekpak of rok met bijpassend jasje hier toch wel een must. Als alternatieve optie kun je hier een mooi jurkje kiezen met daarop een jasje in een mooie stof. Panty’s horen ook binnen deze code. Zorg dat je er altijd een aantal op voorraad hebt, want vlak voor de gelegenheid wil er nog wel eens een - mooi gelakte - nagel doorheen schieten. Een extra paar voor de grijp tijdens de avond voorkomt ook een hoop stress.

   

  Oh ja de mannen nog: een pak, officieel mét das, alhoewel inmiddels de meningen daarover verdeeld zijn. Prins Bernhard was de trendsetter van deze dasloze kledingstijl nadat hij zich op 9 december 1998 publiekelijk van zijn das ontdeed. Kies hier voor rustige, veilige kleuren. Voorkom dat je hier overdressed raakt, houd daarom ook de juwelen ingetogen en beperkt.

   

   

  Cocktail:

  Deze stijl is netjes en feestelijk.

  Voor mannen komt dat neer op een net donker pak met effen shirt (oftewel overhemd) of smoking.

   

  Vrouwen kunnen hier voor een simpele LBD kiezen, of los gaan op een uitbundiger jurkje. Hoeveel huid hierbij te zien is zal van je eigen smaak afhangen maar ook van de gelegenheid,  en de weersomstandigheden natuurlijk.

   

  Black Tie:

  Bij Black Tie verschijnt de man in een smoking, wit overhemd. Daarbij draagt hij een zwart vlinderdasje, of een andere kleur wanneer een jolige noot dient te worden toegevoegd.

   

  Vrouwen dienen hier een avondjurk te dragen of een bijzonder nette cocktail jurk. De benen worden hier gehuld in een panty. Mooie sieraden en een goed gekozen clutch maken het af. Halflange handschoenen zijn mooi maar optioneel.

   

  White Tie:

  Mocht je uitgenodigd worden met deze vermelding erbij dan kun je echt goed uitpakken. Een mooie avondjurk, bij voorkeur lang, met glinsterende juwelen, lange handschoenen, etc. Voor de man is hier een Rok kostuum voorgeschreven: een speciaal gesneden jasje met lange achterpanden, een broek met dubbele bies, een wit overhemd met opstaand kraagje en een wit vlinderdasje. Wil je zelf wat minder heftig gekleed gaan dan is dat ook goed, zolang het maar elegant en sierlijk is.

   

  Als laatste nog een tip: besteed ook aandacht aan de keuze van je jas. Tenzij het mooi weer is, is dit het kledingstuk waarin men je ziet aankomen. En je kunt maar één keer keer je entree maken...

   

  Lieve groet,

  Denise

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

 

Reactie toevoegen

Limited Collection

Inloggen Als u al een account heeft kunt u hieronder inloggen met uw e-mailadres en op de regel daaronder uw wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? Klik hier

Inloggen